Ozonowanie restauracji
Utrzymanie restauracji w higienicznej czystości jest bardzo trudne i niezwykle ważne dla zdrowia gości. Duża rotacja osób z różnych środowisk sprzyja namnażaniu bakterii i innych chorobotwórczych drobnoustrojów. Poza tym jedzenie przyciąga różnego rodzaju insekty i gryzonie, a duża wilgotność powietrza z kuchni często powoduje rozwój pleśni i grzybów. Sposobem na wyeliminowanie wszystkich problemów jednocześnie jest ozonowanie restauracji.
Dlaczego warto systematycznie ozonować wnętrza restauracji?
W salach, gdzie obsługiwani są goście, mieszają się wszelkiego rodzaju zapachy jedzenia. Często woń przygotowywanego jedzenia rozchodzi się z kuchni po całym lokalu. Z czasem powietrze, staje się ciężkie i nieprzyjemne. Goście odczuwają to szczególnie intensywnie, wchodząc do środka. Systematyczne ozonowanie sali restauracyjnej pozwala przywrócić świeżość w jej wnętrzu. Dzięki temu lokal każdego dnia będzie zapraszał pięknym aromatem świeżego jedzenia, a nie dusznego, stęchłego powietrza, które nasuwa skojarzenia z brakiem higieny. Ozonowanie to doskonały sposób także na to, aby utrzymać sterylną czystość w kuchni.
Gaz ten absorbuje nieprzyjemne zapachy, niszczy wszelkie mikroorganizmy oraz wchodzi w reakcje ze szkodliwymi substancjami chemicznymi, neutralizując je. Jego działanie jest zatem o wiele bardziej kompleksowe niż odświeżacze powietrza, które jedynie na chwilę maskują nieprzyjemne zapachy. Ozon usuwa ich przyczynę, przez co problem znika trwale. Jego największą zaletą jest o wiele większa skuteczność i szybkość w porównaniu do chloru. Dociera do każdej najmniejszej szczeliny i wnika we wszelkie porowate powierzchnie, co przy tradycyjnych metodach dezynfekcji jest często niemożliwe do osiągnięcia.
Systematyczne ozonowanie restauracji to także gwarancja bezpieczeństwa dla klientów. Niektóre drobnoustroje takie jak koronawirus czy wirus grypy w sprzyjających warunkach mogą przetrwać nawet kilkanaście dni. Ozonowanie pozwala bardzo dokładnie i skutecznie usunąć je ze wszystkich powierzchni w całym pomieszczeniu.
Jak przebiega ozonowanie restauracji?
Przed ozonowaniem sali obsługi gości, kuchni czy innych pomieszczeń należących do restauracji, należy usunąć z nich wszystkie rośliny oraz zabezpieczyć sprzęty, które nie powinny mieć kontaktu z ozonem. Następnie wnętrza są uszczelniane a generatory ozonu uruchamiane. Aby dezynfekcja była skuteczna, konieczne jest dostosowanie czasu pracy urządzenia do wielkości pomieszczenia, co pozwoli uzyskać odpowiednio wysokie stężenie. Zazwyczaj na sterylizację ozonem wnętrza restauracji wystarczy od kilkunastu minut do kilku godzin. Ozonowanie można zatem zaplanować tak, aby restauracja mogła działać normalnie.
Dlaczego warto zlecić nam ozonowanie restauracji?
Dysponujemy wysokiej klasy sprzętem oraz wykwalifikowanym zespołem pracowników. Skuteczność ozonowania zależy przede wszystkim od prawidłowości jego przeprowadzenia. Umiejętności i wiedza osób odpowiedzialnych za przebieg całego procesu są zatem kluczowe. Gaz ten w wysokim stężeniu jest toksyczny i może być niebezpieczny na zdrowia człowieka, dlatego tak ważne jest, aby ozonowanie pomieszczeń przeprowadzone było przez wykwalifikowany zespół. Zawsze staramy się dopasować do potrzeb klienta, dlatego pracujemy także w weekendy i w niestandardowych porach. Pozwala to na przeprowadzenie dezynfekcji w godzinach, gdy lokal jest nieczynny, nie zaburzając jego normalnej pracy.
W przypadku zainteresowania naszymi usługami zapraszamy do kontaktu.
Działanie i właściwości ozonu.
Przeprowadzamy również ozonowanie gabinetu lekarskiego